Festival učenja odraslih 2013 – I na internetu i na zemlji!

Festival učenja odraslih 2013 – I na internetu i na zemlji!

festival2013Beograd, septembar – decembar 2013. Ovogodišnji Festival obrazovanja odraslih transformisan je u nekoliko aspekata u odnosu na prošlu godinu. U samom nazivu obrazovanje zamenjeno je učenjem, promotivna kampanja proširena je na nedelju dana i na nekoliko gradova u Srbiji (Bačka Palanka, Beograd, Bor, Kragujevac) i konačno okosnica kampanje premeštena je u virtuelni prostor. Sredinom decembra Društvo za obrazovanje odraslih uz podršku dvv international-a objavilo je web portal Dođoh, videh, naučih, koji ima za cilj da kontinuirano promoviše učenje i obrazovanje odraslih. Portal se sastoji od sledećih celina:

–        Iskustvo učenja je prostor za promociju: svedočanstava odraslih osoba, kojima je učenje promenilo život; odraslih koji žele da deleći svoja praktična znanja podučavanjem podstiču druge na učenje i svih onih koji su nedavno nešto novo naučili. Pomenut materijal prezentovan je u video, tekstualnom i foto formatu.

–        Nauči da učiš je deo sajta na kom posetioci mogu naučiti da uče ili tekstovima o učenju biti podstaknuti na učenje.

–        Gde i šta da učiš je kategorija u kojoj će biti smeštena nacionalna baza obrazovnih programa za odrasle.

–        Blog je mesto za refleksije o procesu učenja.

Tim Društva za obrazovanje odraslih nekoliko meseci radio je na koncipiranju web portala upoređujući najuspešnije svetske primere promocije obrazovanja i učenja odraslih, nakon čega je usledila izrada tekstova o učenju, ali i traganje za primerima uspešnog učenja. Ubrzo se formirala i grupa partnera (Omladinski klub Bačka Palanka, Društvo mladih istraživači Bor, Sopče Kragujevac) sa kojom je dogovoreno da promocija portala počne nagradnim konkursom, koji je praćen opsežnom medijskom kampanjom. Kako bi svi građani imali jednake mogućnosti za učešće u konkursu, bez obzira na nivo obrazovanja, informatičku pismenost, materijalnu situaciju, tokom trajanja kampanje u pomenutim gradovima postavljene su info tačke na kojima su se prikupljala autentična svedočanstva učenja i odvijale kratke situacije učenja. Odluku o pobedniku za najbolje svedočanstvo, kao i za uputstvo kako savladati određenu veštinu doneli su građani glasanjem za svoje favorite. Dok, su stručni žiriji, formirani na lokalnom nivou, donosili odluke o dobitnicima obrazovnih vaučera za kratke izjave o učenju. Pokretanjem web portala Dođoh, videh, naučih i njegovom jednonedeljnom promocijom dosegnuto je nekoliko desetina hiljada odraslih, koji su sudeći po kontinuiranoj posećenosti portala počeli ozbiljno da razmišljaju o učenju.