Završna faza projekta Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih Roma

Završna faza projekta Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih Roma

Project REF EndingBeograd, oktobar 2007. U 11 gradova Srbije u toku je završna faza projekta Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih Roma. Veliki broj onih koji su sa uspehom završili fazu osnovnog obrazovanja (VIII razred) i stekli diplomu osnovne škole, sada pohađa neki od 15 ponuđenih kurseva (keramičari, moleri, zidari, viljuškaristi, frizeri, roštiljdžije, krojači itd.). Neki od polaznika su se već zaposlili, a drugi imaju velike mogućnosti za dobijanje posla, otpočinjanje samostalne delatnosti, legalizaciju započete delatnosti itd. Evaluacija je pokazala da je drop-out tokom programa bio relativno mali, a zadovoljstvo polaznika veoma visoko – kako novim programom osnovnog obrazovanja (posebno novim predmetima: Odgovorno življenje, tj. životne veštine i Osnove preduzetništva i zapošljavanja), tako i obukama.
Program Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih Roma finansiraju REF (Romski obrazovni fond) i Ministarstvo prosvete i sporta Republike Srbije, a uz njih i Nacionalna služba za zapošljavanje i dvv international. Nosilac projekta je Institut za pedagogiju i andragogiju iz Beograda, a partnerske organizacije su Kancelarija za manjinska i ljudska prava – Odbor za prava Roma, Društvo za obrazovanje odraslih, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, Kancelarija za smanjenje siromaštva. Program implementiraju osnovne škole, škole za osnovno obrazovanje odraslih, srednje stručne škole, regionalni trening centri, romske NVO, lokalne službe za zapošljavanje.
Od strane Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije, projekat je predložen za uglednu UNESCO-vu nagradu za opismenjavanje 2007/2008.